четвртак, 22. септембар 2016.

"Glavom kroz zid": postoji li drugi put ka boljem seksu?!

"Glavom kroz zid": postoji li drugi put ka boljem seksu?!Klijenti koji dolaze kod mene obično dodju sa odredјenim seksualnim problemom na kome treba raditi. Oni primarno žele da poboljšaju seksualni zivot, ali ne znaju kako da to urade.Potrebna im je ’’spoljna’’ pomoć, da ih neko vodi,da im da smernice,osvetli im put. Često razmišljaju da ukoliko "reše" seks, da će im se automaski promeniti sve, da će biti samopouzdanije osobe, po principu ako je erekcija ili orgazam tu, sve ćе ostalo doci samo po sebe.

Ali, iako nesvesno pokušavaju da me “usmere” u tom pravcu, često ih pitam zašto tako misle? Nije li mogući obrnuti put, da druge aspekte razrešimo,pa da seks dodje prirodno i spontano kao dopuna ličnog sazrevanja? Večina njih se načelno složi, ali često iz prikrajka gledaju kada će dostići glavni cilj zbog kog su došli: dа što pre postanu uspešni u seksu.Taj cilj ih toliko optereti, da zaborave na sam put, do cilja. 

A upravo je to ono što treba da savladaju, da nauče da uživaju u putovanju, kao kad idete na neku željenu destinaciju, pritom obraćajući pažnju na lepe pejzaže pored puta zaustavite putovanje, uživajući u tom trenutku. 

Destinacija još uvek nije tu, ali vi ste tu da osetite put i učinite ga zabavnim, uprkos tome što niste stigli na konačno odredište. To življenje u sadašnjosti, vam omogućava da kasnije prepoznate i lepotu destinacije koje ste izabrali.  U suprotnom, promašićete vašu "misiju", kad stignete tamo, nećete prepoznati cilj, za kojim ste toliko vapili. 

Nesto slično se dogadja i u seksu. Često klijenti žure, jako su nestrpljivi uprkos mojim sugestijama, pa i kada slučajno realizuju željeni cilj, nisu svesni kako se to desilo. A upravo je to najbitnije, postati svestan kako je došlo do većeg uzbuđenja, bolje erekcije, seksualne želje ili orgazma.

Zato je program koji radim s klijentima tako koncipiran, da u prvo vreme ne idemo frontalno ka seksu, već stvaramo uslove za povečanje lične zrelosti i intimnosti, t.j.spremnosti za seksualne vežbe koje će uslediti. Fizičkim vežbama je potreban kontekst, da bi imali smisla, pa bez dobrog odnosa sa samim sobom i partnerkom, one izgledaju  kao "silovanje" sopstvenog tela, akivnosti koje  um ne podržava.

Zato me raduje kada neki klijenti to sami prepoznaju i pre nego što dodju kod mene, pa im lakne kada shvate da mogu sa mnom da rade i na ličnom sazrevanju, uprkos tome što su me možda pre dolaska nesvesno "stavili" samo u kategoriju "seksualni terapeut".

Da bi ste se bavili psihoseksualnom terapijom, nije dovoljno poznavati samo seksualne vežbe, već mnoge razvojne procese koje su bili blokirani/sabotirani tokom odrastanja, a koje su doprineli takvoj manifestnoj simptomatologiji. 
I još nešto, čovek je celovito biće, posmatrati seks nezavisno od ostalih aspekata ličnosti, znači osiromašiti spektar stimulacije i preceniti važnost seksa, što neretko dovodi do kontraefekata. A to je upravo ono što neki klijenti rade. 

Čovek mora da nauči da bude dobar sa sobom i kada nisu sve kockice složene, kada seks trenutno nije onakav kakav bi on i njegov partner  želeli. Ali da ne radi to lažno, nestrpljivo, i mehanički, već sa razumevanjem da je to jedini način da se oseća udobno u svojoj koži.

Zato se na početku psihoseksualne terapije zabranjuje seksualni odnos, i polako se alternativno stiže do cilja. 
Na tom putu čovek uz pomoć terapeuta razrešava sopstvene strahove i poboljšava odnos sa sobom i partnerkom, pritom integrišući nova razvojna iskustva.

Kada se čovek oseća dobro u svojoj koži, put ka boljem seksu se sam otvara pred njegovim očima, bez posebnog napora. Ali u početku je napor neophodan, pre svega u priznavanju i prihvatanje činjenice da je odabrana strategija u rešavanju problema bila pogrešna. Kasnije, sve ide mnogo lakše.

Нема коментара:

Постави коментар

PREDIGRA TOKOM SEKSA - KOLIKO VAM JE STALO DO NJE? 1. Predigra je uvertira u seksu, ali se čini da je muškarci i žene ne dož...