среда, 20. септембар 2017.

“Nemam vremena” – najčešća racionalizacija savremenog doba
U ne tako dalekoj budućnosti zamišljam ljude koje čekaju u red, ispred nekog aparata, da bi kupili vreme. Kao što sada uredno podižemo novac, kafu, slatkiše i razne napitke sa automata, tako vidim ljude koji plaćaju određeni iznos novca za vreme koje im je potrebno, na primer 100 dinara za 5 minuta vremena za sebe. Iako ovako nešto moze zvučati tragikomično i nerealno, postoje mnogo pokazatelja koje govore u prilog tome.


Radeći sa klijentima, koji su uglavnom poslovni ljudi, zaključio sam da je najveća racionalizacija koji oni nesvesno koriste upravo nedostatak vremena.
Pa uprkos brzim globalističkim svetom u kom živimo, gde svi neprestano trčimo za nečim, u želji da uhvatimo i doživimo više ( ili obezbedimo “golu” egzistenciju), često se pitam, a ponekad i glasno razmišljam sa klijentima, kako je moguće da smo dospeli u takvo stanje, i  nije li to nesvesni civilizacijski  pokušaj bega od ono što se zbiva u nama samima, našim životima?
Ako je zapadnjački diskurs takav, to je naprosto zbog shvatanja da imamo samo jedan život. Jedan život je “premalo” za mnoge stvari koji bi smo želeli, a “razmaženo” dete u nama konstantno vapi za nove stvari, iskustva, doživljaje.


Međutim, to izgleda istinito, samo ako ste uslovljeni spoljnim svetom, pa vam sreću donose situacije i dešavanja koja se zbivaju izvan vašeg unutrašnjeg sveta. Na primer, odete na neko egzotično putovanje, pa nove stvari koje tamo vidite vam pomognu da prekrijete vaš unutrašnji svet, drugim rečima da nesvesno skrenete fokus na lepše stvari. I to funkcioniše neko vreme, kao kada se dete igra  novom igračkom, pa mu ubrzo dosadi, želeći novu.


Tako je čovek na neprestanoj klackalici, ako stvari teku u skladu sa predstavama koje društvo podržava, on oseća sreću kad nadje novi posao, završi studije, kupi kola ili stan, oženi se, ima decu itd. Kada stvari ne idu tim unapred programiranim tokovima,on se razočara, jer je neko drugi uspeo u tome, a on nije. Još ako u svesnom prostoru njegove psihe upliva misao da za njega  više nema vremena, da je propustio mnoge prilike u životu, onda je sklon da postane depresivan, bezvoljan,apatičan, bez želje da čini prave stvari.


Dozvolite mi da vam kažem sledeće:


Za prave stvari uvek ima vremena i nikada nije kasno.


Ovu rečenicu ste verovatno čuli ili pročitali negde, ali još uvek ne znate sa sigurnosću koje su to prave stvari za vas?

Jednostavno, prava stvar ste "Vi", sami po sebi. Vi uvek zaboravljate sebe, sopstven život i vaše zdravlje, mentalno i fizičko, za koje se “mora” naći vremena.

Klijenti me često izveštavaju da su upali u gužvu, da imaju rokove, da im je takav period, kada puno rade i danonoćno su angažovani, većina čak i dodatno sa porodičnim obavezama, ali nijedan od njih nije smatrao da treba da prekine dolaske kod mene zbog “prebukiranog” rasporeda. A ja im to govorim, možemo da ostavimo terapiju za kasnije, kada budete mogli da se više posvetite onome zbog čega ste došli, ali niko od njih ne želi da prekine. Svako ima uverenje da je došao u pravi čas, zapravo “zakasneli” čas. Izgleda da im je na početku sasvim dovolljno da se nekome otvore, da osete bezuslovnu ljubav i prihvatanje , da se osete malo sigurnije u sopstvenoj koži. I to je sasvim u redu.


Problem nastaje kasnije, kada “moraju” da se uhvate u koštac sa svojim “problemom” -  ono zbog čega su potražili moju pomoć. Tada “nastupa” njihov Um, koji je godinama racionalizovao mnoga stanja, i izbegavao suočavanje sa pravim stvarima – sigurnost,radost, ljubav, bliskost, autentično seksualno izražavanje, sloboda od zavisnosti, iskrena komunikacija sa partnerom itd. 
Naravno, njihov um je prepreden, a oni su se  s njim srodili, tako da mu apsolutno veruju u onome što im sugerise: “Krenućes sa seksualnim vežbama kada budes imao više vremena, sada si opterećen poslom, a Josif je rekao da je kontraproduktivno forsirati…” 
Ja sam to zaista rekao, ali za jednu,dve ili par situacija u mesecu,kada ste baš premoreni, od posla, umora, alkohola i slično. Da, tada je besmisleno pokušavati,jer niste obezbedili prave uslove. Ali šta ako se to suviše “često” dešava?

To je zbog nesvesnog “zavaravanja”, racionalizacije, odbrane, koja postoji kod svakog čoveka, s tim što se kod klijenata  jasnije vidi taj život u  “uspavanom” modu.
Oni traže vremena, još uvek, ali ne da bi se promenili, već da bi ostali u “bolnom” stanju. Ovo može zvučati paradoksalno, jer rast i razvoj umeju da budu bolan proces, pa se njima u tim trenucima čini da biraju manje zlo, komfornu zonu na koju se navikli. Moj zadatak je da ih suočim sa tim besmislicama, jer da je to istina, ne bi došli kod mene.


Vreme u suštini ne postoji, prošlost više nije tu, budućnost tek treba da stigne. Jedini trenutak koji imamo je sadašnji i u njemu je poželjno da činimo prave stvari, one koje želimo da nam se dese, ali ne dopuštamo sebi, zbog raznih uslovljenih strahova.Postoji jedna priča o učeniku koji je čuo da je potrebno 10 godina da bi došao do prosvetljenja. Vredno je radio, isčitao sve moguće spise i došao kod njegovog zen mudraca, tačno na dan koji označava da je prošlo 10 godina. Bio je spreman,mislio je on, da odgovori na svako pitanje koje mu postavi učitelj. Kad je ušao u sobu gde sedeo učitelj, ovaj mu postavi jednostavno pitanje: Sa koje strane su stajale cipele ispred ulaznih vrata? – Učenik se zbunio, uznemirio, jer nije znao odgovor. Ali bez obzira na to što nije znao tačan odgovor, zašto se uznemirio? Učitelj je odmah shvatio da on još uvek nije spreman, da je on pokupio svo to znanje iz spisa, ali i  dalje nije budan. Treba još vremena, ali i drugačiji pristup, jer je učenik više bio vođen vremenskoj kategoriji, kao da se prosvetljenje dešava kada prodju tih 10 godina.Sakupljeno znanje, nije isto što i mudrost, duboka svesnost.Često iz želje da što pre dođu do rezultata i uspešno završe  program terapije, klijenti nesvesno produžavaju vreme koje je potrebno za izlečenje. Na taj način se oni ponašaju kao gorenavedeni učenik, misle da će proslaskom vremena nešto da se desi, racionalizujući da će njihovo vreme doći, nesvesni da je to vreme uvek tu, na dohvat ruke, u sadašnjem, najboljem trenutku.


Ništa se ne dešava i ne može desiti na samom početku razvoja bez vašeg uplitanja, bez vašeg napora i uloženog truda, da bi ste kasnije bili u stanju da zaista zaronite u sadašnjosti, bez posebnog angažovanja.

Kada zaboravite na vreme, kada zaboravite na konačni cilj, kada napustite predstavu za koju se držite, a istovremeno radite prave stvari, svakog dana, malo po malo, vremenom postajete najbolja verzija sebe. 

Tada, rečenica “Nemam vremena” izgubi na značaju, jer ste svesni da je upravo sada najbolje vreme za prave stvari.Нема коментара:

Постави коментар

PREDIGRA TOKOM SEKSA - KOLIKO VAM JE STALO DO NJE? 1. Predigra je uvertira u seksu, ali se čini da je muškarci i žene ne dož...